Se zdravým stravováním začněte postupně, nejprve změňte myšlení
Mnohé studie prokázaly souvislost mezi konzumací stravy bohaté na tuk a cukry a vyšším výskytem takzvaných civilizačních chorob. Mezi ně můžeme počítat cévní nemoci, rakovinu, cukrovku, žlučové kameny, nemoci kostí a kloubů a mnohé další. Nesporný je také fakt, že v zemích, kde je servírována strava označovaná jako středomořský typ, je mnohem méně infarktů a cévních mozkových příhod.
Kardiovaskulární nemoci a rakovina jsou přímo spojené se způsobem života a typem stravy. Dobrou zprávou je, že strava je příčinou, ale i prevencí. Pokud ji změníte a začnete se stravovat zdravě, snížíte riziko nemocí srdce a cév. Budete se cítit lépe, zlepší se vzhled pokožky i vlasů, dokonce poroste pocit sebedůvěry a zlepšení očekávejte i v intimním životě.
Každý den byste měli konzumovat chléb či jiný druh pečiva. Vybírejte celozrnné pečivo nebo můžete vyzkoušet domácí pečení ze surovin, nad jejichž výběrem budete mít kontrolu. V každou roční dobu se dá sehnat čerstvá zelenina, proto nesmí chybět zeleninové saláty. Měli byste mít zeleninový salát ke každému hlavnímu jídlu, tedy třikrát denně a porci zeleniny ke svačinkám. Každý den zařaďte i porci ovoce, tu můžete kombinovat s jogurtem nebo tvarohem.
Komplexní sacharidy se starají o to, abyste měli stabilní hladinu cukru v krvi a netrpěli únavou. Pokud budete kontrolovat jejich příjem, přejdou vás chutě na sladkosti a budete se cítit nabití energií. Do jídelníčku patří rýže, těstoviny či vločky. Nevyhýbejte se tukům. Saláty zakápněte olivovým olejem, maso restujte na troše řepkového oleje, s mírou můžete přidat máslo. Zdrojem tuků jsou oříšky, semínka nebo třeba avokádo.
Minimálně třikrát týdně by se ve vašem jídelníčku mělo objevit jídlo z luštěnin. Vyhledejte si recepty na zdravé stravování, objevíte mnoho luštěninových pokrmů, které nejsou zahuštěné bílou moukou. Luštěniny můžete zařadit jako sytou polévku k večeři nebo přidávat luštěniny do salátů. Brambory by neměly být přílohou každý den, měly by tvořit maximálně polovinu všech týdenních příloh. Připravujte si je v páře se slupkou nebo jako pečené. Nejmenší výživovou hodnotu mají brambory oškrábané a uvařené ve vodě.
Nezapomínejte na mořské a sladkovodní ryby. Pokud vám nechutnají v tradiční úpravě jako teplý pokrm, sáhněte po tuňákovi nebo sardinkách a připravte pomazánku. Vyhýbat se nemusíte ani kyselým rybím závitkům, záleží však na konkrétním produktu a úpravě.
Zdrojem bílkovin by mělo být kvalitní bílé maso. Konzumujte drůbeží, králičí nebo libové hovězí a vepřové maso. Tučnější masa můžete zařadit třikrát týdně.
Osvojte si zásady zdravého stravování
Z jídla musíte mít radost a je třeba se stravovat tak, aby vám to bylo příjemné. Pokud máte na nějakou potravinu opravdu chuť, dopřejte si ji bez výčitek. Vůbec nevadí, když si jednou týdně dáte po obědě malý zákusek, na návštěvě sáhnete po sušence, sníte kousek kvalitní hořké čokolády nebo zmrzlinu. V každodenních svačinkách si také můžete dopřát sladkou chuť. Volte ale přirozeně sladké potraviny, například datle. U sebe noste třeba tyčinky z datlové pasty, po kterých sáhnete namísto čokoládové tyčinky.
Pravidlo jednou týdně platí i pro alkoholické nápoje. Jedna sklenička vína nebo jedno malé pivo po obědě určitě nic nezkazí.
Strava a pitný režim jsou sice důležitou součástí zdravého života, ale organizmus potřebuje ještě něco dalšího. Nezbytný je dostatečný odpočinek, minimalizování stresové hladiny a pravidelný pohyb. Mějte na paměti, že důležité je chodit spát a vstávat ve stejnou hodinu. Dodržení spánkového rituálu prospívá tělu více i v případě, že spíte méně hodin. Jinými slovy, spát třikrát týdně 10 hodin a čtyřikrát týdně 5 hodin je mnohem horší než spánek v délce 7 hodin každý den.
Dobře fungují relaxační techniky, protahovací cviky, jóga nebo jen obyčejné krátké procházky.
Zdroje:
https://www.nerdfitness.com/blog/healthy-eating/
https://www.heartandstroke.ca/healthy-living/healthy-eating/healthy-eating-basics
https://www.health.com/nutrition/how-to-start-eating-healthy
Zdravá svačina, energetická tyčinka Spuntino