Ispiriti BLOG

Zásady zdravé výživy. Jediný správný recept je překvapivě snadný

Vyřaďte cukry, nekonzumujte pečivo, jezte jen do páté hodiny odpoledne, omezte přílohy, místo oběda a večeře si dejte koktejl. Určitě jste narazili na některá z uvedených doporučení, které nepovedou ke zhubnutí, ale k jo-jo efektu, jakmile se vrátíte k původnímu stravování. Zdravý životní styl nevynechává žádnou z důležitých živin, bude vám chutnat a bude vám v něm příjemně. Ukážeme vám, jak by měl postupovat začátečník.

Drobné krůčky vedou k velké změně

Řada lidí, kteří se snaží zhubnout začíná tím, že vyhledají jídelníček na zhubnutí nebo zdravé recepty a po několik dní striktně dodrží předepsaný návod na zhubnutí. Konzumují potraviny, které jim nechutnají v množství, které jim nevyhovuje. Jejich hubnutí bývá více nebo méně úspěšné, ale bohužel se brzy dostavuje jo-jo efekt. Proč?

Protože lidé začali správně a nadšeně vařit podle zdravých receptů a krabičkovali přesná množství ze seznamu, ale začali od konce. Je to jako dělit pod sebou dříve, než pochopíme číselnou řadu. Proto je třeba vrátit se na začátek a osvojit si zásady správné výživy. Pochopit pravidla, znát důležitost makroživin, a především: ne vědět co jíst při zdravé stravě, ale proč je důležité jíst zdravě. Teprve poté můžete přistoupit k sestavení zdravého jídelníčku a udržet si motivaci k výběru správných potravin.

Pokud zdravě sestavený jídelníček bude vycházet z vašich zvyklostí, respektovat vaše chutě a třeba i (ne)talent k vaření, pak vás čeká úspěch.

Zásady zdravé stravy jsou známé po tisíce let

Obezita, cukrovka, cévní choroby, infarkty a mozkové příhody jsou přímo spojené s životním stylem, jakému se jedinec oddává. V posledních desetiletích čelíme informační záplavě, která za příčinu obezity označuje jednou tuk, jindy cukr nebo lepek. Nesmí se jíst červené maso, musí se vyřazovat bílá mouka, cukr a sádlo je takovým zlem, že se raději nedívejte ani na obal v obchodě. Přitom recept na zdravý způsob života máme přímo před očima.

Je to střídmost a návrat k původním potravinám. Ničemu se nevyhýbejte, pouze sledujte velikost porcí.

Lidstvo je tu tisíce let a tělo je naprogramované jíst určité potraviny. Jakmile začnete konzumovat pouze rýži, zeleninové smoothie, jíst v intervalu čtyř hodin denně, poskládáte stravu pouze z rostlinných a živočišných bílkovin nebo koktejlových nápojů, půjdete cestou, která na organizmu zanechá nepříjemné následky.

Zdravá strava s dostatečnou porcí bílkovin

Zdravá strava je chutná a pestrá strava

Stravovat se zdravě znamená stravovat se pestře a vyváženě tak, abyste nepociťovali hlad a zároveň aby organizmus získal potřebné množství energie, živin, vitamínů a minerálů. Desítky let pracují odborníci s doporučeními, které sestavili do potravinové pyramidy. Vraťte se k ní.

Základem vyvážené stravy je strava, která má obsaženy komplexní sacharidy ve formě obilovin, kvalitní zdroje bílkovin a nevyhýbá se ani tukům.

Jakmile začnete zdravě jíst, bude se měnit nejen vaše postava. Změny k lepšímu uvidíte na kvalitě pleti, vlasů, nehtů, ale i na výsledcích lékařských vyšetření. Pocítíte příval energie a dobré nálady.

Nemusíte se obávat, že by vám zdravá strava nechutnala. Klasické recepty české kuchyně můžete upravit do zdravější podoby, milovníci sladkostí si mohou dopřát výborné tyčinky z datlové pasty, zeleninu a ovoce můžete upravit na delikatesu třeba zapečením nebo grilováním a z luštěnin nebo ryb zvolíte jen ty druhy, které vám zachutnají.

Zásady zdravé výživy jsou cestou ke zdraví

  • Zdravou stravou snížíte riziko kardiovaskulárních onemocnění.
  • Budete mít menší riziko propuknutí onkologických onemocnění.
  • Cukrovka a vysoký krevní tlak se vám vyhnou i pokud máte genetickou predispozici.
  • Nižší tělesná hmotnost znamená menší bolest kloubů a páteře.
  • Dobrá paměť a vymizení únavy je okamžitou devizou zdravého stravování.
  • Aktivní životní styl, bohatý společenský život a vysoká míra sebevědomí a sebeúcty bývají u obézních osob narušené.

Změny jídelníčku zaveďte postupně

Bohužel řada pokusů o změnu životního stylu končí neúspěchem. S nadsázkou se dá tvrdit, že počátek v pondělí ráno je ukončen pondělní vydatnou večeří po celém dnu hladovění a snaha o nový režim s novým rokem nevydrží ani pár týdnů.

Po léta jste byli zvyklí na nějaký styl stravování a na jídelníček. Měňte jej postupně. Rozpracujte si změnu do týdnů a na zdravé stravování přejděte postupně například během dvou měsíců, kdy každý týden, nebo dva týdny, zavedete nový návyk nebo něco málo upravíte, zaměníte potraviny, snížíte množství nebo nahradíte tučné pokrmy zdravější alternativou. Plán si připravte podle sebe a těšte se z drobných pokroků.

Do zdravé stravy přidejte energetické tyčinky Spuntino

Zásady zdravé výživy pro začátečníky:

  • Vyřadit veškeré sladkosti a slazené nápoje.
  • Dodržet porce jídel a pravidelnost i kdybyste konzumovali nesprávné potraviny.
  • Sestavit porce tak, aby obsahovaly komplexní sacharidy, bílkoviny, takzvané zdravé tuky a zeleninu nebo ovoce.
  • Vybírat celozrnné obiloviny.
  • Tuky by měly být zastoupeny řepkovým, slunečnicovým, olivovým olejem a částečně máslem. Takzvanými zdravými tuky jsou oříšky a semínka.
  • Bílkoviny vybírejte mezi netučnými masy, přidejte ryby a luštěniny.

Postupně se vám povede poskládat zdravý jídelníček a naučíte se vařit podle zdravých receptů. Teprve poté přistupte k redukci hmotnosti, pokud po ní toužíte.

Zdroje:
https://www.eatingwell.com/article/7882092/clean-eating-meal-plan-for-beginners/
https://www.healthline.com/nutrition/how-to-eat-healthy-guide#importance
https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/how-to-eat-a-balanced-diet/eight-tips-for-healthy-eating/

Zdravá strava s dostatečnou porcí bílkovin