Zásady zdravé výživy. Jediný správný recept je překvapivě snadný
Řada lidí, kteří se snaží zhubnout začíná tím, že vyhledají jídelníček na zhubnutí nebo zdravé recepty a po několik dní striktně dodrží předepsaný návod na zhubnutí. Konzumují potraviny, které jim nechutnají v množství, které jim nevyhovuje. Jejich hubnutí bývá více nebo méně úspěšné, ale bohužel se brzy dostavuje jo-jo efekt. Proč?
Protože lidé začali správně a nadšeně vařit podle zdravých receptů a krabičkovali přesná množství ze seznamu, ale začali od konce. Je to jako dělit pod sebou dříve, než pochopíme číselnou řadu. Proto je třeba vrátit se na začátek a osvojit si zásady správné výživy. Pochopit pravidla, znát důležitost makroživin, a především: ne vědět co jíst při zdravé stravě, ale proč je důležité jíst zdravě. Teprve poté můžete přistoupit k sestavení zdravého jídelníčku a udržet si motivaci k výběru správných potravin.
Pokud zdravě sestavený jídelníček bude vycházet z vašich zvyklostí, respektovat vaše chutě a třeba i (ne)talent k vaření, pak vás čeká úspěch.
Obezita, cukrovka, cévní choroby, infarkty a mozkové příhody jsou přímo spojené s životním stylem, jakému se jedinec oddává. V posledních desetiletích čelíme informační záplavě, která za příčinu obezity označuje jednou tuk, jindy cukr nebo lepek. Nesmí se jíst červené maso, musí se vyřazovat bílá mouka, cukr a sádlo je takovým zlem, že se raději nedívejte ani na obal v obchodě. Přitom recept na zdravý způsob života máme přímo před očima.
Je to střídmost a návrat k původním potravinám. Ničemu se nevyhýbejte, pouze sledujte velikost porcí.
Lidstvo je tu tisíce let a tělo je naprogramované jíst určité potraviny. Jakmile začnete konzumovat pouze rýži, zeleninové smoothie, jíst v intervalu čtyř hodin denně, poskládáte stravu pouze z rostlinných a živočišných bílkovin nebo koktejlových nápojů, půjdete cestou, která na organizmu zanechá nepříjemné následky.
Stravovat se zdravě znamená stravovat se pestře a vyváženě tak, abyste nepociťovali hlad a zároveň aby organizmus získal potřebné množství energie, živin, vitamínů a minerálů. Desítky let pracují odborníci s doporučeními, které sestavili do potravinové pyramidy. Vraťte se k ní.
Základem vyvážené stravy je strava, která má obsaženy komplexní sacharidy ve formě obilovin, kvalitní zdroje bílkovin a nevyhýbá se ani tukům.
Jakmile začnete zdravě jíst, bude se měnit nejen vaše postava. Změny k lepšímu uvidíte na kvalitě pleti, vlasů, nehtů, ale i na výsledcích lékařských vyšetření. Pocítíte příval energie a dobré nálady.
Nemusíte se obávat, že by vám zdravá strava nechutnala. Klasické recepty české kuchyně můžete upravit do zdravější podoby, milovníci sladkostí si mohou dopřát výborné tyčinky z datlové pasty, zeleninu a ovoce můžete upravit na delikatesu třeba zapečením nebo grilováním a z luštěnin nebo ryb zvolíte jen ty druhy, které vám zachutnají.
Bohužel řada pokusů o změnu životního stylu končí neúspěchem. S nadsázkou se dá tvrdit, že počátek v pondělí ráno je ukončen pondělní vydatnou večeří po celém dnu hladovění a snaha o nový režim s novým rokem nevydrží ani pár týdnů.
Po léta jste byli zvyklí na nějaký styl stravování a na jídelníček. Měňte jej postupně. Rozpracujte si změnu do týdnů a na zdravé stravování přejděte postupně například během dvou měsíců, kdy každý týden, nebo dva týdny, zavedete nový návyk nebo něco málo upravíte, zaměníte potraviny, snížíte množství nebo nahradíte tučné pokrmy zdravější alternativou. Plán si připravte podle sebe a těšte se z drobných pokroků.
Do zdravé stravy přidejte energetické tyčinky Spuntino
Postupně se vám povede poskládat zdravý jídelníček a naučíte se vařit podle zdravých receptů. Teprve poté přistupte k redukci hmotnosti, pokud po ní toužíte.
Zdroje:
https://www.eatingwell.com/article/7882092/clean-eating-meal-plan-for-beginners/
https://www.healthline.com/nutrition/how-to-eat-healthy-guide#importance
https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/how-to-eat-a-balanced-diet/eight-tips-for-healthy-eating/
Zdravá strava s dostatečnou porcí bílkovin